Water-link kiest vandaag voor de technologie van morgen

Donderdag 23 juni werd een concessieovereenkomst getekend voor de plaatsing van slimme meters in Antwerpen. Water-link werkt hiervoor samen met  de joint-venture ENGIE Fabricom - Hydroko en scoort meteen ook een primeur in België met dit project, dat innovatief en potentieel disruptief is.

Initieel wordt er gestart met een opstelling van 1000 slimme meters in testfase gedurende in principe een periode van 1 jaar.  Na een positieve evaluatie van het proefproject kan er worden overgegaan tot een volledige uitrol van ongeveer 205.000 slimme meters die geplaatst zullen worden over een periode van 3 à 4 jaar.

Concreet betekent dit dat tegen einde 2020 elke Antwerpenaar een slimme watermeter zal hebben.  Hierdoor wordt  het mogelijk om dagelijks van op afstand de watermeterstand uit te lezen, dankzij het globale SIGFOX Internet-of-Things netwerk, waarvan ENGIE M2M de nationale netwerkoperator is voor België.  

 foto plaatsen slimme watermeters

De voordelen  zijn legio:

  • Meer comfort: de klant hoeft  de meterstand niet meer door te geven en moet niet meer aanwezig  zijn bij de (her)opening van de watertoevoer.
  • Duurzamer en kostenbesparend: door een snellere lekdetectie.
  • Real time facturatie: geen verrassingen meer bij de jaarlijkse afrekening van de waterfactuur.
  • Vermijden van bijkomende schade: door de mogelijkheid om de watertoevoer van op afstand af te sluiten bijvoorbeeld bij  een breuk in de watertoevoer of bij lekken  in onbewoonde panden.
  • Rationeel watergebruik en budgetcontrole: worden een stuk eenvoudiger door een nauwkeurige opvolging van het watergebruik.
  • Vorstschade vermijden: door een melding  bij  risico op bevriezing van de watermeter.
  • Minder  fraude: de slimme meter beperkt de mogelijkheid om te frauderen.
  • Alternatief voor  afsluitingen van de watertoevoer: klanten met betaalproblemen kunnen korter  opgevolgd en ondersteund worden,  minimumlevering behoort nu tot de mogelijkheden.
  • Meer veiligheid: vermits de meterstand van op afstand wordt gelezen kunnen oplichters  zich niet meer uitgeven voor medewerkers van water-link om zo  toegang tot de woning te krijgen.

  brochure: Rationeel watergebruik met een slimme watermeter

Voor de testfase met 1000 slimme meters hebben zich voldoende kandidaten aangeboden.

 

In de pers:

http://www.gva.be/cnt/dmf20160623_02352889/slimme-watermeter-tegen-2020-bij-elke-antwerpenaar

https://www.computable.be/artikel/nieuws/maatschappij/5786316/5440850/eerste-slimme-watermeters-in-belgie.html

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-antwerpen/slimme-watermeters-nemen-plaats-in-van-controleurs-a2763050/

http://www.standaard.be/cnt/dmf20160623_02353640

http://hetmeetbedrijf.nl/slimme-watermeters-in-belgie-2/

http://ecohuis.antwerpen.be/Ecohuis/Ecohuis-Hoofdnavigatie/Bewoners/Bewoners-Verenigingen/Bewoners-Verenigingen-Projectenfonds-duurzame-stad/De-Slimme-Watermeter.html

http://datanews.knack.be/ict/nieuws/slimme-watermeter-voor-elke-antwerpenaar-tegen-eind-2020/article-normal-720743.html