Ja. Want uw factuur wordt pas op de vervaldag aangeboden aan uw betalingsinstelling. U hebt dus tijd genoeg om ons een vraag te stellen of om betalingsuitstel te vragen.
Bovendien zet u uw domiciliëring stop wanneer u maar wilt, via ons contactformulier. U ontvangt meteen een bevestiging van ontvangst van uw aanvraag via e-mail.
Nee, als particuliere klant, bent u niet verplicht om uw meterstanden automatisch te laten doorsturen.
Als u uw toestemming wil geven, kan u het toestemmingsformulier op onze website in te vullen.
Voor rechtspersonen gebeurt dit automatisch.
Indien u geen toestemming geeft, zal u jaarlijks zoals voorheen een meterbrief ontvangen en dient u uw meterstand zelf door te geven
Regenwater hoort niet thuis in de riolering. Bovendien kunt u het goed gebruiken in en rond uw woning. Daarom is het bij nieuwbouw of een grondige verbouwing verplicht om regen- en afvalwater apart te houden. En ook een bestaand gebouw moet u afkoppelen als we een gescheiden rioolstelsel aanleggen in uw straat.
Lees meer in deze brochure.
Betaal ik ook vastrecht als ik regenwater gebruik?
Ja. Want drinkwater is maar een van de onderdelen van uw factuur waarop u vastrecht betaalt.
Alleen als u werkt met een IBA-installatie (individuele behandeling afvalwater) kunt u met een attest een vrijstelling aanvragen voor de gemeentelijke en bovengemeentelijke saneringsbijdrage.
Voert u een grondige verbouwing uit? Dan bent u verplicht om regen- en afvalwater apart op te vangen. Regenwater moet u bovendien, in deze volgorde:
- maximaal hergebruiken, bijvoorbeeld door een regenwaterput met aftappunt te plaatsen
- laten infiltreren in de bodem
- lozen naar een natuurlijke afvoerweg zoals een gracht
- lozen naar de straatriolering
Doe dat laatste pas als het echt niet anders kan en hou rekening met deze voorwaarden.
U mag uw nieuwe of vernieuwde binneninstallatie pas aansluiten op de riolering na een keuring.
Vraag uw aansluiting voor afvalwater en/of regenwater aan via dit aanvraagformulier. Daarna krijgt u automatisch een offerte. Is uw aanvraag onduidelijk? Dan neemt een van onze inspecteurs contact met u op.
Hou bij uw aansluiting op de straatriolering rekening met deze voorwaarden.
U mag uw nieuwe of vernieuwde binneninstallatie pas aansluiten op de riolering na een keuring.
Vraag uw aansluiting voor afvalwater en/of regenwater aan via dit aanvraagformulier. Daarna krijgt u automatisch een offerte. Is uw aanvraag onduidelijk? Dan neemt een van onze inspecteurs contact met u op.
Bel bij een verstopte gracht naar onze defectenlijn op 03 244 05 44.
Water-link maakt op basis van de meterstand, die je doorgaf in november of december, een schatting van je verbruik t.e.m. 31 december 2018. Pidpa rekent jouw waterverbruik aan vanaf 1 januari 2019, startend vanaf deze laatste meterstand.
Ligt er in uw straat nog geen gescheiden riolering met een aparte afvoer voor afval- en regenwater? Sluit uw regenwaterafvoer dan aan op uw (gemengde) rioolaansluiting op privéterrein.
Is er wel een gescheiden riolering? Vraag dan een afzonderlijke aansluiting op de regenwaterleiding aan.
Ja. We kunnen een voorlopige keuring uitvoeren, zodat u al van stromend water geniet.
Na die voorlopige keuring krijgt u een tijdelijk keuringsverslag. Plaats daarna de ontbrekende kraan en vraag zo snel mogelijk een nieuwe keuring aan.
Nee. Want de watermaatschappijen moeten een budgetneutrale prijszetting hanteren. Dat betekent dat ze de inkomsten van het comforttarief gebruiken om het basistarief zo laag mogelijk te houden. Sinds de invoering van de nieuwe tariefstructuur maken de drinkwatermaatschappijen dus geen extra winst.
Het principe is dat de vervuiler betaalt. De overheid wil daarom dat gezinnen worden beloond als ze zuinig omspringen met water.
De watermaatschappijen mogen de tarieven niet vrij verhogen. Sinds 1 juli 2014 bepaalt de Vlaamse overheid de maximumprijs die een watermaatschappij mag vragen voor drinkwater. De Vlaamse Milieumaatschappij ziet toe op de bepaling van die maximumprijzen en de toepassing ervan door de drinkwatermaatschappijen.
/info-meterstandBent u zeker dat u de meterstand juist las en kunt u die toch niet doorgeven via internet of de indexfoon? Dan zou het kunnen dat uw verbruik opvallend veel afwijkt van het vorige jaar. In dat geval aanvaarden deze twee systemen uw meterstand niet.
Bezorg ons in dat geval uw meterstand via telefoonnummer 078 35 35 09 of het contactformulier. Het codenummer hoeft u niet mee te delen. Maar zorg dat u deze gegevens bij de hand hebt:
-
uw meternummer
-
de zwarte én rode cijfers van uw meterstand, gescheiden door een komma
-
indien mogelijk: een foto van uw meterstand
Aansluitende vraag
Er is geen gevaar op straling. Om de veiligheid van onze klanten te garanderen, hebben wij dit vooraf uitgebreid laten testen door een expert. De straling is niet te vergelijken met de straling die een GSM of WIFI-netwerk uitstraalt. Bovendien zijn de stralings-duurtijden extreem kort en bevindt de meter zicht vaak op plaatsen waar passage beperkt is zoals in kelders. Dit maakt dat de bijkomende stralingsbelasting verwaarloosbaar is.
Nee. Want drinkwater uit het koudwatercircuit is even drinkbaar als flessenwater. Kiest u toch voor een waterfilter? Vervang die dan regelmatig. Anders kan die net een broeihaard voor bacteriën worden.
Niet als u uw boiler instelt tussen 55 en 60 graden Celsius. Want kalkafzetting ontstaat vooral boven 60 graden Celsius.
Kiest u toch voor een waterontharder? Pas dan op dat uw water niet té zacht wordt (onder 5 °F). Want dan krijgen uw waterleidingen geen beschermende kalklaag.
Neen, hieraan verandert niets.
Probeer een van deze mogelijkheden:
Lees de meterstand opnieuw
-
Controleer of u wel de juiste meter hebt gelezen. Misschien koos u per vergissing de watermeter van uw buurman, of uw gas- of elektriciteitsmeter.
-
Kijk loodrecht op de watermeter. Anders leest u misschien de volgende cijferrij, zoals op het voorbeeld hieronder (1111 i.p.v. 0000). Noteer ook alleen de zwarte cijfers.
Uw data worden opgeslagen op een beveiligde server en kunnen enkel door u en door een beperkt aantal werknemers van water-link worden geconsulteerd. De data worden 2 jaar bewaard en daarna geanonimiseerd. De data bevatten geen real-time gegevens maar worden slechts 1x per dag doorgegeven. Wij vragen particuliere klanten om een formele toestemming om de gegevens door te sturen naar de server. Voor rechtspersonen is de toestemming niet nodig.
U kan de privacy-verklaring omtrent digitale meters hier nalezen. Een algemene privacyverklaring vindt u hier.
Facturatieadres
Ontvangt u uw drinkwaterfacturen liever op een ander adres? Geef uw adreswijziging dan door via mijn water-link.
Leveringsadres
Bent u verhuisd en wilt u daarom uw leveringscontract opstarten of opzeggen? Doe dat dan via deze pagina.
Dat hangt af van uw nieuwe woonplaats. Bekijk deze pagina voor meer info.
Op deze pagina leest u hoe u een standpijp huurt voor de watervoorziening op uw werf of evenement.
Pidpa contacteer je via https://www.pidpa.be/vragen.
Water-link contacteer je via https://www.water-link.be/contact.
Wij plaatsen de watermeter maar het is aan u om toestemming te geven aan water-link om uw gegevens te verwerken. Dit kan door het invullen van dit webformulier. Indien u uw toestemming heeft gegeven, zal water-link de voordelen van uw digitale watermeter activeren. Uw metergegevens worden dan dagelijks doorgestuurd naar water-link. Hierdoor hoeft u uw meterstand niet meer door te geven. Bovendien krijgt u meer inzicht in uw verbruik omdat u dit online kan opvolgen. U kan online ook meldingen zien van afwijkingen zoals bijvoorbeeld abnormaal hoog verbruik. Deze voordelen zijn kosteloos. Voor rechtspersonen is de toestemming niet nodig.
Voor de bepaling van het aantal gedomicilieerden voor de periode van 1 januari tot 31 december, baseren we ons op de toestand in het Rijksregister op 1 november van het voorgaande jaar. U hoeft ons dus geen wijzigingen door te geven.
Klopt het aantal gedomicilieerde inwoners op uw afrekening niet? Laat dan dit attest invullen en ondertekenen door uw gemeente- of stadsbestuur. Bezorg het ons daarna via dit contactformulier . Of stuur het naar:
water-link
PB 20041
0099 Scannen
Voor een langere periode kiest u beter een werfaansluiting dan een standpijp. Bij zo’n kleine drinkwateraansluiting zijn de kosten voor de latere verwijdering al inbegrepen.
U vindt het antwoord op deze pagina over de individuele behandeling van afvalwater.
https://water-link.be/contact Vindt u het antwoord op uw vraag niet terug op deze website? Dan contacteert u ons op de volgende manieren.
Administratieve en technische vragen
![]() |
Ga naar onze contactpagina , kies het onderwerp van uw vraag en vul het contactformulier in. |
![]() |
Bel naar 078 35 35 09. |
![]() |
Stuur uw vraag naar: water-link
|
![]() |
Storingen & werkzaamheden Storing doorgeven? Bel naar 03 244 05 44. |
Klachten
![]() |
Meldde uw uw probleem al? Maar is het niet of onvoldoende opgelost? Vul dan dit klachtenformulier in. |
Persvragen
![]() |
Bent u een journalist met een vraag? Stel ze dan aan onze woordvoerster Chris Janssens. |
Staat er een nieuw document voor u klaar in Doccle? Dan krijgt u een e-mail met daarin een link naar uw Doccle-account. Op de startpagina van dat account ziet u meteen uw laatste factuur.
Kreeg u geen e-mail? Check dan zeker uw spamfolder. Is de mail daar terechtgekomen? Voeg Doccle dan toe als contactpersoon in uw adressenbestand. Zo komen onze mails in de toekomst altijd goed terecht.
Betalen
U betaalt uw facturen gemakkelijk vanuit Doccle. En plaatst ze daarna in het Doccle-archief.
Bespaar tijd en kosten
Nadert de vervaldatum en hebt u uw factuur nog niet betaald? Dan krijgt u een herinneringsmail van Doccle. Zo vermijdt u eenvoudig aanmaningskosten.
Bovendien beheert u met Doccle ook uw domiciliëringen – voor extra tijdwinst. Nog geen domiciliëring? Vraag ze nu aan in uw Doccle-account of via deze webpagina
Vraag een offerte voor de plaatsing of wijziging van een drinkwater- of rioolaansluiting aan bij aansluitingen.
Vraag hier uw domiciliëring aan. Zo worden uw drinkwaterfacturen automatisch betaald en vermijdt u aanmaningskosten.
Vul voor een overwelving van een gracht dit aanvraagformulier in.
Hebt u voor korte tijd water nodig op een plaats waar geen gewone kranen zijn? Huur dan een standpijp of laat een werfaansluiting plaatsen. Op deze pagina vindt u daarover meer informatie
U kan uw afspraak bekijken en eventueel wijzigen via het afsprakenportaal. Indien u uw afspraak telefonisch hebt gemaakt, kan u bellen naar volgend telefoonnummer 03/205.57.37 (ma tem vrij van 08u00 tot 20u00).
Op deze pagina leest u hoe u, bijvoorbeeld na een verhuizing, een contract opstart bij water-link.
Om de drie maanden krijgt u een tussentijdse factuur. Daarop vindt u geen berekening van uw werkelijke verbruik maar een vast voorschot – gebaseerd op uw waterverbruik van vorig jaar.
Hebt u nog maar pas een drinkwatercontract? Dan baseren we dat bedrag op het gemiddelde waterverbruik, tot we uw werkelijke verbruik kennen.
Om terugslag van water vanuit uw kelderriolering te voorkomen, mag u die niet gravitair (zonder pomp) aansluiten op de riolering. Leg elke nieuwe aansluiting maximaal 80 cm onder het maaiveld. In sommige gevallen – bijvoorbeeld ondiep gelegen riolen – mag u nog minder diep gaan.
Is er een afwatering in uw kelder nodig, bijvoorbeeld voor een wasmachine of de afloop van uw kelderoprit? Dan moet u die met een pompje aansluiten op de riolering.
Vul tijdig dit aanvraagformulier in. Daarna krijgt u automatisch een offerte. Is uw aanvraag onduidelijk? Dan neemt een van onze inspecteurs contact met u op.
U ontvangt enkel een meterbrief indien u geen toestemming heeft gegeven voor het activeren van uw digitale meter. Voor rechtspersonen is de toestemming niet nodig. U kan alsnog uw toestemming geven via dit webformulier.
Betaalde u te veel? Dan storten we dat binnen de twee weken terug op de rekening die u gebruikte voor uw betaling. Verschijnt de terugbetaling na twee weken nog niet op uw rekeninguittreksels? Geef ons dan zeker een seintje.
Opgelet: we checken altijd eerst of u bepaalde facturen of aanmaningskosten nog niet betaalde. Is dat het geval? Dan gebruiken we daarvoor uw tegoed.
Laat het zo snel mogelijk herstellen
Roep er een loodgieter bij om het lek te dichten. Zo voorkomt u waterverlies en een torenhoge drinkwaterfactuur. Is uw toilet lek? Draai telkens de toiletkraan dicht als het waterreservoir na het doortrekken weer gevuld is. Zo vermijdt u waterverlies tot het lek is hersteld.
Wanneer de uitvoering van je nieuwe drinkwateraansluiting is gepland in 2018, neem je contact op met water-link. Voor nieuwe aansluitingen in 2019 kan je bij Pidpa terecht.
Ook in 2019 kan je nog terecht bij water-link voor vragen over facturen die je van water-link in 2018 ontving.
Water-link heeft je via brief gevraagd om je meterstand door te geven. Nadien is een meterlezer ter plaatse geweest. Indien je op dat ogenblik niet thuis was, heeft hij een kaartje achtergelaten met de vraag om alsnog je meterstand door te geven. Wanneer water-link geen reactie heeft ontvangen vóór 13 december 2018, wordt een schatting gemaakt. Je hoeft niets meer te doen.
Neen. Dat brengen wij voor je in orde. De vertrekkende klant ontvangt een slotfactuur en de nieuwe klant een welkomstbrief met alle informatie.
Niet als het gaat om een tussentijdse factuur. Die vermeldt alleen een periode ter illustratie. Met uw tussentijdse facturen betaalt u voorschotten die we aftrekken van uw jaarlijkse afrekening. U betaalt dus nooit dubbel.
We schrijven uw tegoed over op de vervaldatum van uw creditnota.
Opgelet: we checken altijd eerst of u bepaalde facturen of aanmaningskosten nog niet betaalde. Is dat het geval? Dan gebruiken we daarvoor uw tegoed.
Rekeningnummer
Het rekeningnummer waarop wij uw tegoed storten, staat op uw creditnota. Ontbreekt het of is het niet uw rekeningnummer? Wijzig dan uw rekeningnummer via mijn water-link.
Is uw rekeningnummer verkeerd en is de vervaldatum van de creditnota al over een paar dagen? Geef uw juiste rekeningnummer dan onmiddellijk door via 078 35 35 09.
Nee. We verzenden automatisch een aanmaningsbrief als het verschuldigde bedrag op de vervaldag nog niet op onze rekening staat. De aanmaningskosten die we daarvoor aanrekenen, kunnen we niet annuleren.
Hebt u de originele factuur niet gezien? Misschien is het nodig om uw facturatieadres aan te passen. Of ontvang uw facturen op een andere manier:
Aansluitende vragen
Ja. We verzenden automatisch een aanmaningsbrief als het verschuldigde bedrag op de vervaldag nog niet op onze rekening staat. De aanmaningskosten die we daarvoor aanrekenen, kunnen we niet annuleren.
We sturen altijd een factuur via de post, e-mail of Doccle.
Hebt u de originele factuur niet gezien? Misschien is het nodig om uw facturatieadres aan te passen. Dit kan op mijn water-link.

Of ontvang uw facturen op een andere manier: via e-mail of via doccle. Ga naar deze pagina om dit aan te passen.
Voorlopig biedt Pidpa geen facturen via Doccle aan. Je kan wel kiezen voor elektronische facturatie. Hoe doe je dat ? Heel eenvoudig. Door hier te klikken, kan je je inschrijven voor het ontvangen van elektronische facturen.
Nee. Want het gaat vermoedelijk om twee verschillende soorten facturen: een tussentijdse en een afrekeningsfactuur.
Uw afrekeningsfactuur ontvangt u altijd een paar dagen nadat u uw meterstand hebt doorgegeven. Ook als u kort daarvoor nog een tussentijdse factuur ontving.
Met uw tussentijdse facturen betaalt u voorschotten die we aftrekken van uw jaarlijkse afrekening. U betaalt dus nooit dubbel.
Ja. Want wij ontvingen uw betaling pas na de vervaldatum. Dat is de enige datum waarmee wij rekening kunnen houden – niet met die van uw overschrijving of de ontvangstdatum van de aanmaningsbrief.
Betaal de aanmaningskosten op hetzelfde rekeningnummer en geef uw klantnummer op als referentie.
Wilt u in de toekomst aanmaningskosten vermijden? Noteer dan de vervaldatum van facturen in uw agenda. Of vraag een domiciliëring aan.
Leggen we in uw straat een gescheiden riolering aan? Dan vragen we u om uw afvalwater en regenwater maximaal af te koppelen. Plant u daarvóór al werkzaamheden aan uw oprit of voortuin? Dan voorziet u best meteen die afkoppelingen, of ten minste de nodige leidingen, zoals een aparte leiding voor uw dakafvoer.
Lees meer in de brochure ‘Afkoppelen’. In de brochure ‘Rioolaansluitingen bij (ver)nieuwbouw’ vindt u welke diepteliggingen en tussenafstanden u in acht moet nemen.
Is uw bestaande aansluiting op de afvalwaterleiding nog in goede staat? Dan kunt u daarop opnieuw aansluiten voor uw afvalwater. Voor uw regenwater is er misschien al een wachtaansluiting. Is dat niet het geval? Dan moet u een regenwateraansluiting laten maken.
Vul daarvoor dit aanvraagformulier in. Daarna krijgt u automatisch een offerte. Is uw aanvraag onduidelijk? Dan neemt een van onze inspecteurs contact met u op.
Hou bij uw aansluiting op de straatriolering rekening met deze voorwaarden.
U mag uw nieuwe of vernieuwde binneninstallatie pas aansluiten op de riolering na een keuring.
Uw digitale watermeter slaat alarm omdat de omgevingstemperatuur van de kamer waarin hij zich bevindt onder de 3 graden is gezakt. U loopt dus het risico dat de leidingen van uw binneninstallatie bevriezen.
Neem een of meer van deze maatregelen:
- Sluit ramen en deuren in de kamer waarin de watermeter zich bevindt. Is daar verwarming? Zet die dan op, of een graadje hoger.
- Dek de watermeter en de leidingen in de koude ruimte af. Wikkel eventueel een warmtelint rond de leidingen.
- Pas onze extra tips tegen vorst toe.
U kan als klant de watermeter niet weigeren. De watermeter is eigendom van water-link. Water-link beslist welke technologie wordt gebruikt.
Bij een zichtbaar lek gelden dezelfde tarieven als bij normaal verbruik:
- Voor een jaarlijks verbruik tot 30 m³ per wooneenheid plus 30 m³ per gedomicilieerd gezinslid betaalt u het basistarief.
- Voor alles wat u daarbovenop gebruikt, betaalt u het dubbele: het comforttarief.
Alleen bij een verborgen lek komt u in aanmerking voor een speciaal lektarief. Stuur voor meer info en alle voorwaarden een mailtje naar index@water-link.be.
Waterverspilling en hoge kosten vermijden? Bekijk onze tips voor een rationeel waterverbruik.
U vindt het antwoord op deze pagina over de individuele behandeling van afvalwater.
Ja … en oneindig veel goedkoper.
Veilig en gezond
Het drinkwater uit uw kraan wordt uiterst streng gecontroleerd en voldoet aan alle overheidsnormen. Ook frisdrank- en bierproducenten gebruiken het.
Net zoals in flessenwater zitten er in drinkwater calcium- en magnesiumzouten – onontbeerlijk voor uw gezondheid.
En de chloor? Die ligt bij het drinkwater van water-link een heel eind onder de wettelijke norm. En is dus niet schadelijk voor u. Sterker nog: chloor is onmisbaar voor een efficiënte ontsmetting van het leidingnetwerk.
Lekker
Proeft u de minieme hoeveelheid chloor in uw kraantjeswater? Zet uw karaf met drinkwater dan altijd een uurtje in de koelkast. De chloor verdampt zo volledig en uw water is minstens zo lekker als flessenwater. Doe gerust een blinde smaaktest!
Ja, de digitale watermeter heeft dezelfde afmetingen als de analoge watermeter. Hierdoor kan de vervanging snel en efficient verlopen. Dit neemt niet meer dan 20 minuutjes in beslag.
Nee. Het meternummer op de meterbrief is altijd correct. Misschien kijkt u naar de watermeter van de buren of de gas- of elektriciteitsmeter? Zo herkent u uw watermeter.
Aansluitende vraag
U dient uw digitale watermeter eerst te activeren. Dit kan via een webformulier op onze website of via de brief die u ontving bij de installatie. Maximaal 14 dagen hierna kan u uw gegevens zien op het portaal. U kan hier inloggen met klantnummer en meternummer. Uw klantnummer vindt u op de factuur. Uw meternummer vindt u op de watermeter. Indien u niet beschikt over een digitale watermeter of indien u die niet hebt geactiveerd zal u niet kunnen inloggen op het portaal.
Voorlopig kunt u niets wijzigen aan de weergegeven data van het portaal. Hebt u daarover een suggestie? Geef ze ons zeker door via het contactformulier. Dan houden we daarmee rekening bij toekomstige updates.
Omdat het verbruik van uw oude watermeter maar één keer per jaar werd doorgegeven, kunnen wij die data niet tonen op het portaal voor digitale watermeters. U kan de jaarlijkse meterstanden en de bijhorende verbruiken wel raadplegen op mijn water-link.

Gebruikt u plots meer water of krijgt u er huisgenoten bij? Dan is het een goed idee om uw tussentijds bedrag te laten verhogen. U vraagt dat aan via dit formulier.
Vermeld uw klantennummer, het bedrag dat u wilt betalen en uw huidige meterstand. Op basis van dat laatste cijfer stemmen we uw nieuwe tussentijdse bedrag af op uw effectieve verbruik.
Niet bij nieuwbouw of volledige renovatie van de binneninstallatie. In die gevallen moet uw drinkwaterleverancier de individuele watermeters plaatsen.
Gaat het om bestaande appartementen waarvan u de binneninstallatie niet renoveert? Dan mag uw loodgieter wel de privémeters plaatsen. Opgelet: u blijft een gemeenschappelijke factuur ontvangen van water-link. Met behulp van de individuele meters berekent u hoeveel iedere bewoner daarvan moet betalen.
Links: vier individuele watermeters van water-link. Rechts: drie privéwatermeters
U kan te allen tijde beslissen om uw toestemming voor de activatie van uw digitale meter in te trekken. Dit kan via dit webformulier.
Vanaf dan zullen de gegevens die uw digitale meter doorstuurt niet meer worden opgeslagen.
Gevolg is wel dat u geen gebruik meer kan maken van de voordelen van uw digitale meter: u zal terug opnieuw uw meterstand moeten doorgeven, u kan uw verbruik niet meer online opvolgen en u krijgt geen meldingen meer van abnormaliteiten die zich voordoen aan de meter of in uw binneninstallatie.
Het is niet mogelijk om via 1 E-mailadres/gebruikersnaam meerdere klantnummers te koppelen.
U dient per klantnummer een apart E-mailadres te gebruiken.

Natuurlijk! Hier verandert niets.
Om toegang te krijgen tot het portaal en uw verbruiksgegevens dient u te beschikken over een digitale watermeter. Bovendien is een formele toestemming nodig. U kan deze toestemming geven door het webformulier in te vullen of via de brief die u ontving bij installatie
Ja. Gebruik daarvoor dit formulier. U moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden.
Stuur het formulier ingevuld en ondertekend terug:
-
via dit contactformulier
-
via de post: water-link - PB20041 - 0099 Scannen
Momenteel is het nog niet mogelijk om via mijn water-link te betalen.
Via Mijn facturatie kan u wel uw openstaand saldo raadplegen en de betalingsgegevens bekomen om tot een betaling over te gaan.

Ja, als water-link in uw gemeente ook zorgt voor de levering van drinkwater – naast het rioolbeheer. Anders krijgt u de factuur voor uw drinkwater van Pidpa. U betaalt altijd per m³ verbruikt drinkwater.
Neem hiervoor contact op met uw gemeente.
Om terugslag van water vanuit uw kelderriolering te voorkomen, mag u die niet gravitair (zonder pomp) aansluiten op de riolering. Is er een afwatering in uw kelder nodig, bijvoorbeeld voor een wasmachine of de afloop van uw kelderoprit? Dan moet u die met een pompje aansluiten op de riolering.
Nee, water-link zorgt voor alle aansluitingen op de riolering.
Vraag uw aansluiting voor afvalwater en/of regenwater aan via dit aanvraagformulier. Daarna krijgt u automatisch een offerte. Is uw aanvraag onduidelijk? Dan neemt een van onze inspecteurs contact met u op.
Hou bij uw aansluiting op de straatriolering rekening met deze voorwaarden.
U mag uw nieuwe of vernieuwde binneninstallatie pas aansluiten op de riolering na een keuring.
Ja, als u een gekeurde mini-binneninstallatie laat plaatsen.
U krijgt dan water via een kraan naast de watermeter. Sluit daarop een dunne darm aan – zoals een tuinslang. U mag wel enkel via deze kraan water afnemen en geen vaste verbindingen maken.
U gebruikt zo’n mini-binneninstallatie maximum twee jaar. Is uw vaste binneninstallatie daarna nog altijd niet gekeurd? Dan sluiten we de watertoevoer af.
Aanvraag
Standaard voorzien we één mini-binneninstallatie per watermeter. Wilt u een extra mini-binneninstallatie? Check dan de prijs en doe een aanvraag via 078 35 35 09.
De drinkwaterleiding is hier nog niet gekoppeld aan de binneninstallatie. U neemt water af via het kraantje links van de watermeter.
Loopt uw afvalwater slecht af? Kijk dan eerst na waar het probleem zit:
- op uw privéterrein, bijvoorbeeld een verstopping in de leidingen onder uw oprit of een overvolle septische put
- op het openbaar domein, tussen uw perceelgrens en de riolering
U controleert dat via uw controleput. Die wordt soms ook toezichts- of inspectieput genoemd en ligt op de rooilijn. U vindt hem in uw voortuin, op uw terras of in de kelder. Giet daar twee emmers water in. Loopt het water:
- in de richting van uw woning? Dan zit de verstopping op het openbaar domein. Bel naar onze defectenlijn 03 244 05 44.
- in de richting van de straat? Dan zit het probleem in uw woning. Neem contact op met uw loodgieter of een ruimingsfirma.
Hebt u geen controleput? Klop de op de sifon (zwanenhals) die zich bevindt op de plek waar de riool door uw gevel gaat. Hoort u een dof geluid
- tussen de sifon en de gevel? Dan zit de verstopping op het openbaar domein. Bel naar onze defectenlijn 03 244 05 44.
- vóór de sifon? Dan zit het probleem in uw woning. Neem contact op met uw loodgieter of een ruimingsfirma.
In sommige gemeenten is een septische put verplicht en moet u die dus vervangen. U vindt hier meer informatie.
Zit u met een kapotte kraan of defect toilet? Dan verspilt u al snel duizenden liters water en honderden euro’s per jaar:
- gemiddeld 35 m³ water en 120 euro per jaar voor een druppende kraan
- gemiddeld 200 m³ water en minstens 675 euro per jaar voor een defect toilet
Meestal ziet u het lek niet
De meeste lekken komen voor in het toilet. En omdat er in een toiletpot altijd water staat, merkt u dat fijne waterstraaltje zelfs niet op. Ook lekken op andere plekken – bijvoorbeeld achter de muur of onder de grond – zijn vaak onzichtbaar. Gelukkig is het niet zo moeilijk om vast te stellen óf u met een lek zit.
Spoor het lek op met uw watermeter
Volg deze stappen:
- Zorg dat u nergens in huis water aftapt.
- Noteer de rode cijfers op uw watermeter.
- Verbruik minstens één uur geen water (hang best een reminder bij het toilet).
- Noteer terug de rode cijfers. Zijn die veranderd? Dan is er een lek.
Of gebruik de snellere methode:
- Zorg dat u nergens in huis water aftapt.
- Hou 5 tot 10 minuten uw watermeter in het oog.
- Ziet u het laatste rode cijfer langzaam bewegen? Dan is er een lek.
Aansluitende vragen
- Kan ik toch met een lek zitten als de watermetertest negatief is?
- Wat moet ik doen als ik een lek heb?
- Zit er misschien een lek in de leidingen van water-link?
Check nog eens extra het toilet
Soms blijft de vlotter van het toilet af en toe hangen. In dat geval is dat lek niet constant en moeilijk vast te stellen met de watermetertest. Controleer daarom regelmatig uw toilet. Stroomt er een fijn waterstraaltje in? Rimpelt het wateroppervlak? Dan zit u waarschijnlijk met een lek.
Schakel een specialist in
Misschien is er een onzichtbaar en niet-constant lek achter uw muren of onder uw vloer. Een loodgieter of gespecialiseerde firma kan dat voor u opsporen. Zoek daarvoor op het internet naar ‘lekdetectie’. Controleer zeker ook of uw brandverzekering bijspringt voor die lekopsporingskosten.
Laat uw watermeter testen
De kans dat uw watermeter niet goed werkt, is heel gering. Want hij is geijkt door de dienst Metrologie van de FOD Economie. Diezelfde dienst kan uw watermeter extra komen testen. Opgelet: indien blijkt dat uw watermeter toch correct werkt, zijn de kosten van die controle voor u.
Water-link vraagt in november 2018 je meterstand op. Op basis hiervan zal je slotfactuur bij water-link worden opgemaakt. Vervolgens neemt Pidpa vanaf 1 januari 2019 over. Pidpa stuurt je in januari 2019 een welkomstbrief met meer informatie.
Ja. Want als eigen waterwinner betaalt u de saneringsbijdrage voor zuivering van uw afvalwater. Meld daarom iedere ingebruikname of stopzetting van eigen waterwinning aan de Vlaamse Milieumaatschappij.
Ja. Bij nieuwbouw of volledige renovatie is een keuring van de binneninstallatie verplicht. Zo zijn we zeker dat er geen verontreiniging van het drinkwater mogelijk is. Zodra u ons een conform keuringsverslag bezorgt, openen we uw watertoevoer.
Meer weten? Bekijk onze pagina over keuringen .
Is er riolering in uw straat? Of leggen we die aan? Dan moet u uw afvalwater daarop aansluiten. Uw regenwater vangt u op voor hergebruik of laat u infiltreren op uw terrein. Is dat niet mogelijk? Dan voert u het naar een gracht of regenwaterleiding. Alleen als het echt niet anders kans, loost u het in de gemengde riolering.
Vul dit aanvraagformulier in. Daarna krijgt u automatisch een offerte. Is uw aanvraag onduidelijk? Dan neemt een van onze inspecteurs contact met u op.
Een gescheiden riolering werkt alleen als die bij iedereen correct is uitgevoerd. Daarom bent u verplicht om uw private waterafvoer te laten keuren als u bouwt of verbouwt, of als wij gescheiden riolering aanleggen in uw straat.
Neem best een foto van de meterstand en een kopie van het overnamedocument. En bewaar die bij uw huur- of koopakte. Zo vermijdt u discussies achteraf.
Ook voor uw gas- en elektriciteitsmeters is dat trouwens een goed idee.
Het opvragen van je meterstand hangt af van waar je woont. De eerste verbruiksfactuur van Pidpa ontvangen de inwoners van Kapellen in juni 2019 (tussentijdse facturen in september, december en maart), de inwoners van Kontich in oktober 2019 (tussentijdse facturen in januari, april en juli) en de inwoners van Boechout in januari 2020 (tussentijdse facturen in april, juli en oktober).
We sturen uw eindafrekening naar het adres dat u ons bezorgde bij de opzegging van uw leveringscontract.
Hebt u uw eindafrekening nog niet ontvangen?
Misschien werd ze verzonden naar uw vorige adres. Ga naar mijn waterlink om uw facturatieadres te wijzigen.
Dat hangt af van uw verbruik en uw gezinssituatie. Bereken uw toekomstige factuur met de tariefsimulator van de Vlaamse Milieumaatschappij.
Deze simulator werkt alleen voor huishoudelijk verbruik met één watermeter per woning. Dus niet voor bedrijven of appartementen met een gemeenschappelijke meter.
De digitale watermeter verbruikt stroom via een speciale ingebouwde batterij die tot het einde van de levensduur van de watermeter meegaat. Er is dus geen extra stroomtoevoer naar uw digitale watermeter nodig.
Mijn water-link werkt het best in Google Chrome of Safari. U kan best één van deze browsers gebruiken.
De gegevens die worden bijgehouden omtrent uw digitale meter, worden verwerkt ten behoeve van de volgende doelstellingen:
- Facturatie
- Optimalisatie van het netwerk
- De klant een beter beeld te kunnen geven op zijn verbruik
- Veiligheid van het netwerk te bewaren
- De klant beter te informeren voor het vermijden van schade
- Opvolging van het netwerk en zijn communicatiestatus
De verslagen van het directiecomité en de raad van bestuur van water-link staan op deze pagina.
Watermeter aflezen: positie van de watermeter
U vindt uw watermeter op de plek waar de waterleiding uw woning binnenkomt – meestal dicht tegen de grond in de kelder. Soms moet u zoeken in een meterkast of meterput.
Er zijn meerdere meters, welke is de watermeter?
Bekijk de afbeelding hieronder. De rechtse is de watermeter van water-link.
Er zijn meerdere watermeters, welke is van mij?
Water-link is niet verantwoordelijk voor uw binneninstallatie. Daarom weten ook wij niet welke watermeter bij uw appartement hoort. U vraagt dat beter aan de syndicus, eigenaar of bouwfirma van uw appartement.
Of ga zelf na welke watermeter van u is. Dat is heel eenvoudig:
- Kies een moment waarop uw buren geen water verbruiken.
- Draai een kraan in uw appartement open.
- Ga naar de watermeters in de kelder.
-
Maakt een van de watermeters geluid? Dan is dat de uwe. U merkt ook dat de rode cijfers van het telwerk draaien.
Wilt u in het vervolg snel weten welke watermeter bij welk appartement hoort? Hang dan labels met de verdieping en/of het appartementnummer aan de meters.
Watermeter aflezen: meternummer en meterstand
Meternummer
Elke watermeter heeft een eigen nummer. Meestal is dat gegraveerd op een rode achtergrond. Soms staat het op een geel plaatje.
Meterstand
U vindt de meterstand onder het plexiglas onder het klepje. Kijk er loodrecht op, anders leest u misschien de verkeerde rij van het telwerk. Noteer alleen de zwarte cijfers in de witte vakjes. Want met de rode cijfers houden we geen rekening voor uw factuur.
In het bovenstaande voorbeeld is:
- 261098 het meternummer
- 0000 de meterstand (de watermeter is dus pas geïnstalleerd)
U vindt uw IBAN- en BIC-nummer op uw rekeninguittreksels.
IBAN
IBAN (International Bank Account Number) is de internationale standaardcode voor een rekeningnummer. Het bestaat uit uw rekeningnummer, voorafgegaan door twee letters en twee cijfers.
Bijvoorbeeld:
- Het rekeningnummer van water-link is 096-3103000-88.
- Het IBAN-nummer van water-link is BE56 096-3103000-88.
BIC
BIC (Bank Identification Code) is een code met de naam en het adres van uw bank. Ze wordt ook SWIFT-code genoemd en bestaat uit acht of elf tekens.
Bijvoorbeeld:
- Het BIC-nummer van water-link is GKCC BE BB – de code van Belfius.
Dankzij uw klantnummer en contractrekening vinden wij snel al uw gegevens terug. Beide staan op uw factuur.
Klantnummer
Uw klantnummer is het nummer waarmee u als bedrijf of persoon bij ons geregistreerd staat. U vindt het onder uw postadres op uw factuur:
Contractrekening
Een contractrekening is gekoppeld aan een leveringscontract bij water-link. U kunt dus meerdere contactrekeningen hebben per klantnummer. U vindt de contractrekening onder uw postadres op de factuur, naast uw klantnummer.
Uw rijksregisternummer staat op uw Belgische identiteitskaart of verblijfstitel. Het begint altijd met uw geboortejaar.
Hebt u geen Belgisch rijksregisternummer?
Wilt u een waterleveringscontract maar hebt u geen rijksregisternummer? Laat u dan eerst registreren.
Registratie in Groot-Antwerpen
Woont u in Antwerpen, Berchem, Borgerhout, Deurne, Ekeren, Hoboken, Merksem of Wilrijk? Registreer u dan via de Dienst Vreemdelingenzaken, Maurice Dequeeckerplein 1, 2100 Deurne.
Maak daarvoor een afspraak. Bel naar 03 292 26 26 of stuur een e-mail naar inschrijvingen@stad.antwerpen.be. Vermeld daarbij uw voornaam, familienaam, geboortedatum en reden voor uw afspraakverzoek.
Registratie in een andere gemeente
Woont u in Edegem, Hove, Kapellen, Kontich, Mortsel, Zwijndrecht of Burcht? Bezoek dan uw gemeentehuis voor een registratie in het bevolkingsregister.
U vindt uw veiligheidscode op uw meterbrief. Deze bestaat uit 4 cijfers.
Voorbeeld:
Volgens de Europese Kaderrichtlijn Water betaalt iedere watervervuiler een bijdrage voor de opvang, afvoer en zuivering van afvalwater. Het principe is: de vervuiler betaalt.
De aanrekening van die bijdrage gebeurt op twee niveaus:
- Gemeentelijke saneringsbijdrage of -vergoeding
Het netwerk van riolen en grachten zorgt voor de afvoer van ons afvalwater. Die zijn de verantwoordelijkheid van de steden en gemeenten. Daarom is het tarief van de saneringsbijdrage voor afvoer afhankelijk van uw woonplaats. Voor de berekening van uw bijdrage vermenigvuldigen we dat tarief met uw verbruik. - Bovengemeentelijke saneringsbijdrage of -vergoeding
Via de riolen gaat ons afvalwater naar de zuiveringsinstallaties van Aquafin. Die geven het – na zuivering – terug aan de natuur. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) coördineert dat proces – op bovengemeentelijk niveau. Het tarief van de saneringsbijdrage voor zuivering is daarom in alle Vlaamse gemeenten gelijk. Voor de berekening van uw bijdrage vermenigvuldigen we dat tarief met uw verbruik.
Uw vastrecht dekt uw aandeel in de kosten voor:
- beheer en onderhoud van het leidingennetwerk
- saneringsinfrastructuur
- administratieve verwerking van gegevens
Dat zijn vaste kosten, en dus onafhankelijk van uw verbruik. U betaalt ze daarom naast de variabele kosten voor uw waterverbruik.
Dat betekent dat uw binneninstallatie nog niet is gekeurd. Bij nieuwbouw of volledige renovatie van de binneninstallatie is dat verplicht. Zodra die keuring is gebeurd, halen we het slot weg en openen we de watertoevoer.
Lees meer over keuringen
De rechtse aansluiting wacht nog op een keuring.
Aansluitende vraag
Het watermeterpark van water-link is aan vervanging toe. We willen nu van deze gelegenheid gebruik maken om ons watermeterpark uit te rusten met de nieuwste technologieën. De nieuwe digitale watermeters werden uitvoerig onderzocht. We plaatsten 1000 watermeters en hebben deze gedurende twee jaar getest en geanalyseerd. Water-link is nu klaar om deze nieuwe technologie in te zetten in haar werkingsgebied.
Met de gewijzigde tariefstructuur wilde de Vlaamse overheid:
- de aanrekening van het drinkwater in Vlaanderen uniformiseren: alle watermaatschappijen gebruiken nu dezelfde tariefstructuur
- sociale correcties uniformiseren: die worden nu voor alle onderdelen van de waterfactuur op dezelfde manier berekend
- rationeel watergebruik stimuleren door de invoering van het comforttarief
Uw ondernemingsnummer is onlosmakelijk verbonden aan uw klantnummer.
Bij een wijziging van het ondernemingsnummer, dient u uw huidig contract te beëindigen en een nieuw contract op te starten met het nieuw ondernemingsnumer.
Uw rijksregisternummer is onlosmakelijk verbonden aan uw naam en klantnummer.
Indien u een ander rijksregisternummer wenst door te geven, dient u een nieuw contract op te starten.
Op 18 mei 2018 ondertekenden Pidpa en water-link een samenwerkingsakkoord. Beide bedrijven investeren de komende jaren 42 miljoen euro om hun transportinfrastructuur voor drinkwater te versterken. Daarnaast wil water-link haar drinkwateractiviteiten in de gemeenten Boechout, Kapellen en Kontich aan Pidpa overdragen. Een stap vooruit voor de gemeenten, de beide waterbedrijven maar vooral de gebruikers: zo kunnen zij over heel de gemeente rekenen op dezelfde dienstverlening.
Gebruikt u uw drinkwater hoofdzakelijk voor doeleinden die te maken hebben met bewoning (koken, wassen, toilet, …)? Dan bent u een huishoudelijke klant.
Ons huishoudelijk tarief is bedoeld voor waterlevering aan wooneenheden zoals:
- een eengezinswoning
- een appartement met eigen watermeter
- meerdere appartementen met een gemeenschappelijke watermeter
- een tweede of studentenverblijf (zoals een appartement of studio)
- een serviceflat
Gemengde situaties
Soms levert één watermeter zowel aan woon- als niet-wooneenheden. In dat geval spreken we over gemengd verbruik. Dit geldt bijvoorbeeld voor een:
- handelspand of bedrijfsgebouw met een eengezinswoning
- handelspand of bedrijfsgebouw met meerdere appartementen
- landbouwbedrijf met gezinswoning
- rusthuis
Betaalt u dan het huishoudelijke of niet-huishoudelijke tarief? Dat beoordelen we aan de hand van de concrete situatie.
Gebruikt u uw drinkwater vooral voor uw onderneming? Dan bent u een niet-huishoudelijke klant.
Ons niet-huishoudelijke tarief is bedoeld voor waterlevering aan niet-wooneenheden zoals:
- een handelspand of bedrijfsgebouw
- meerdere handelspanden met gemeenschappelijke watermeter
- een appartementsgebouw met één watermeter
- een brandleiding in een appartementsgebouw, handelspand of bedrijfsgebouw
- studentenkamers
- een hotel of motel
- een ziekenhuis
- een landbouwbedrijf
Gemengde situaties
Soms levert één watermeter zowel aan woon- als niet-wooneenheden. In dat geval spreken we over gemengd verbruik. Dit geldt bijvoorbeeld voor een:
- handelspand of bedrijfsgebouw met een eengezinswoning
- handelspand of bedrijfsgebouw met meerdere appartementen
- landbouwbedrijf met gezinswoning
- rusthuis
Betaalt u dan het huishoudelijke of niet-huishoudelijke tarief? Dat beoordelen we aan de hand van de concrete situatie.
Heffingsplichtigen of grootverbruikers zijn bedrijven, verenigingen, instellingen en landbouwers met per jaar:
- Een gefactureerd leidingwaterverbruik van minstens 500 m³ en/of een eigen waterwinning met een totale nominale pompcapaciteit van minstens 5 m³/u.
- Grootverbruikers hebben een individueel tarief voor het zuiveren van hun afvalwater.
Betaalt u via een domiciliëring? Dan vragen we op de vervaldag de betaling van uw waterfactuur aan uw betalingsinstelling. Logistieke facturen dient u steeds per overschrijving te betalen.
Weigert uw betalingsinstelling die betaling – bijvoorbeeld omdat er te weinig op uw rekening staat? Dan wordt uw factuur 18 dagen later nogmaals aangeboden. Indien ook deze betaling niet kan doorgaan, ontvangt u van ons een aanmaning met kosten en wordt uw domiciliëringsopdracht geannuleerd.
Meer informatie vindt u hier terug.
In de periode vanaf november 2018 tot eind 2021 zal water-link al zijn klanten kosteloos voorzien van een digitale watermeter. U kan hier zien wanneer uw regio aan bod komt. Als het zover is, zullen wij u contacteren om een afspraak te maken. Het is niet mogelijk om vervroegd een digitale watermeter te ontvangen. De planning van de plaatsingen volgt een strak schema.
Sinds 1 januari 2016 rekenen we uw waterverbruik aan volgens de nieuwe tariefstructuur.
In zo’n geval berekenen we het vastrecht voor de drie onderdelen van de waterfactuur door:
- 100 euro per jaar aan te rekenen per wooneenheid
- van die optelsom 20 euro per gedomicilieerde inwoner in het volledige gebouw af te trekken
Opgelet: het vastrecht kan nooit negatief worden. Ook als er in uw gebouw gemiddeld meer dan vijf inwoners per wooneenheid zijn, trekt u dus geen geld terug.
De variabele prijs hangt af van uw gebruik:
- Voor een jaarlijks verbruik tot 30 m³ per wooneenheid plus 30 m³ per gedomicilieerde inwoner betaalt u het basistarief.
- Voor alles wat u daarbovenop gebruikt, betaalt u het dubbele: het comforttarief.
Ontvangen we uw meterstand niet of te laat? Dan schatten we uw verbruik. Dat doen we op basis van uw verbruik van de voorgaande jaren en/of het aantal gedomicilieerde gezinsleden. Ook het bedrag op uw driemaandelijkse tussentijdse factuur passen we aan op basis van die schatting.
Blijkt later dat u meer verbruikte dan onze schatting?
Dan zijn uw tussentijdse facturen te laag. Uw eerstvolgende afrekeningsfactuur kan dus flink hoger zijn dan u had verwacht.
Blijkt later dat u minder verbruikte dan onze schatting?
Dan zijn uw tussentijdse facturen te hoog. Uw eerstvolgende afrekeningsfactuur kan dus lager zijn dan u had verwacht.
In dat geval schatten we uw waterverbruik voor de eindafrekening. Bovendien krijgt u uw waarborg niet terug. Bewaak en bewaar uw standpijp dus goed.
Start in dat geval een leveringscontract op op naam van één van de bewoners.
De installateur neemt uw oude watermeter mee. Hij wordt daarna op een milieuvriendelijke manier verwerkt. U kan de oude watermeter niet bijhouden.
Om toegang te krijgen tot mijn water-link heeft u 2 opties:
Optie 1: Bestaande water-link klanten
-
U kan zich registreren a.d.h.v. uw klantnummer in combinatie met uw rijksregisternummer (in geval van een particuliere klant) of uw ondernemingsnummer/BTW nummer (in geval van een onderneming of VME). U dient ook te beschikken over een geldig e-mailadres.
Optie 2: Nog geen water-link klant
-
Nieuwe privé klanten kunnen zich registreren op mijn water-link a.d.h.v. hun naam, Belgisch Rjjksregisternummer en een geldig e-mailadres.
-
Nieuwe zakelijke klanten kunnen zich registreren op mijn water-link a.d.h.v. de firmanaam, een Belgisch ondernemingsnummer of BTW nummer en een geldig e-mailadres.
Vereenvoudig uw administratie met Doccle
Doccle is een platform om uw belangrijke documenten op één plek te beheren. Het is Belgisch, niet-commercieel, veilig én gratis.
Met één muisklik ontvangt, ordent, raadpleegt en betaalt u uw facturen. En u voegt herinneringen toe zodat u nooit een afrekening vergeet te betalen. Geen bureau vol papier of documenten op verschillende websites meer: u regelt waar en wanneer u maar wilt uw administratie onder één account.
Doccle wordt u aangeboden door ziekenfondsen, banken, nutsbedrijven, enzovoort. Inclusief Telenet, KBC, CM, ACV, Acerta en … water-link.
Schrijf u gratis in voor Doccle!
- Neem een factuur van water-link bij de hand.
- Klik onderaan op "maak verbinding met Doccle en vul de gevraagde gegevens in.
- u ontvangt een e-mail van water-link.
- Meld u aan op Doccle. Als het uw eerste keer is, kan u ook eerst een nieuwe account aanmaken.
- Selecteer water-link in het overzicht van bedrijven.
- Vul uw contractrekeningnummer en uw veiligheidscode in (de code ontvangt u in de e-mail van water-link).
Hebt u een watermeter met afwijkende diameter? Dan betaalt u een capaciteitsvergoeding bovenop uw standaard vastrecht .
- Huishoudelijke klanten betalen een capaciteitsvergoeding vanaf DN>30.
- Niet-huishoudelijke klanten betalen een capaciteitsvergoeding vanaf DN>20.
Gaat het om een appartementsgebouw met één gemeenschappelijke meter voor verschillende wooneenheden? Dan betaalt u geen capaciteitsvergoeding. Het vastrecht wordt hier per wooneenheid aangerekend.
Lees meer over onze tarieven
Volgens de Europese Kaderrichtlijn Water moet iedere watervervuiler bijdragen aan de sanering van afvalwater. Zo vermijden we dat afvalwater ongezuiverd in de natuur terechtkomt.
De Vlaamse overheid en uw gemeente of stad betalen een groot deel van die saneringskosten. Toch draagt ook u uw steentje bij, volgens het principe dat de vervuiler betaalt.
De sanering van afvalwater gebeurt op twee niveaus:
- Afvoer: gemeentelijke bijdrage
Het netwerk van riolen en grachten zorgt voor de afvoer van ons afvalwater. Die zijn de verantwoordelijkheid van de steden en gemeenten. Daarom is het tarief van de saneringsbijdrage voor afvoer afhankelijk van uw woonplaats. Voor de berekening van uw bijdrage vermenigvuldigen we dat tarief met uw verbruik.
- Zuivering: bovengemeentelijke bijdrage
Via de riolen gaat ons afvalwater naar de zuiveringsinstallaties van Aquafin. Die geven het – na zuivering – terug aan de natuur. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) coördineert dat proces – op bovengemeentelijk niveau. Het tarief van de saneringsbijdrage voor zuivering is daarom in alle Vlaamse gemeenten gelijk. Voor de berekening van uw bijdrage vermenigvuldigen we dat tarief met uw verbruik.
Vrijstelling op de saneringsbijdragen
Zorgt u zelf voor de zuivering van uw afvalwater? Dan hebt u recht op een technische vrijstelling op de gemeentelijke en bovengemeentelijke bijdragen voor zuivering en afvoer.
Gemiddeld waterverbruik
Het gemiddeld huishoudelijk waterverbruik bedraagt per Vlaming 40 m³ (40.000 liter) per jaar. Ofwel: een zwembad van ongeveer 6,75 lang, 4 meter breed en 1,5 meter diep. Opvallend: een kind verbruikt net zoveel als een volwassene.
Bekijk de verdeling van dat waterverbruik over verschillende activiteiten zoals drinken, afwassen, schoonmaken, …
Verbruikt u veel meer dan dat gemiddelde? Dan hebt u waarschijnlijk een lek .
Wilt u het béter doen dan het gemiddelde? Uw toilet, bad en douche zorgen voor bijna 70 procent van uw totale waterverbruik. Door daarop te besparen, bereikt u dus het snelste resultaat.
Lees onze brochure met besparingstips
Besparingstips: toilet
Een zuinig toilet verbruikt tot de helft minder water. Kies voor een model met twee knoppen: een grote om te spoelen met 6 liter en een kleine om te spoelen met 3 liter.
Nog niet klaar voor de aankoop van een nieuw toilet? Leg dan gevulde waterflesjes in uw spoelbak. Zo vermindert u het watervolume én uw verbruik.
Besparingstips: douche en bad
Neem wat vaker een douche in plaats van een bad. Want een vol bad bevat ongeveer 120 liter water. Terwijl u met een gemiddelde douchebeurt, met een standaarddouchekop, maar 60 liter verbruikt.
Nog beter doen? Kies voor een spaardouchekop. Die vormt druppeltjes van water gemengd met lucht. En verbruikt zo maar 6 liter water per minuut – de helft van een standaarddouchekop.
Besparingstips: was- en vaatwasmachine
Ook hier loont het de moeite om te kiezen voor nieuwe en zuinige toestellen:
- De nieuwste wasmachines verbruiken 35 tot 50 liter water per wasbeurt. Terwijl dat bij de oude soms nog 100 liter is.
- De nieuwe generatie vaatwassers verbruikt nog maar 12 tot 16 liter per afwasbeurt – tegenover tot 50 liter voor een ouder toestel.
Besparingstips: kranen
Bevestig een bruismondstuk of spaarperlator (volumestroombegrenzer) aan uw kraan. Net zoals bij een spaardouchekop, bespaart u meer dan 50 procent.
Elke drinkwateraansluiting, rioolaansluiting of drukverhogingsinstallatie moet vóór ingebruikname een keuring krijgen. Er wordt daarbij gecontroleerd of die voldoen aan alle technische voorschriften. Zo zijn we zeker dat verontreiniging van uw drinkwater uitgesloten is.
Lees meer over keuringen
Een wooneenheid is elke eenheid in een woongebied die ontworpen of aangepast is voor afzonderlijk gebruik. En minimaal beschikt over deze woonvoorzieningen:
- een woonruimte
- een toilet
- een douche of bad
- een keuken of kitchenette
In de praktijk beschouwen we elk apart busnummer als een wooneenheid.
De klassieke watermeter kan enkel meten hoeveel water u verbruikt. U moet zelf jaarlijks de meterstand doorgeven, of iemand in uw huis laten die de meterstanden opneemt. Na toestemming stuurt een digitale watermeter de meterstand automatisch door. U kunt uw verbruik dan zelf online opvolgen. Deze extra voordelen zijn enkel mogelijk als u de toestemming geeft. Voor rechtspersonen (bedrijven) is deze toestemming niet nodig.
Via mijn water-link kan u zelf uw klantgegevens beheren.
- Via “Mijn profiel”: kan u contactgegevens aanpassen, aanmeldgegevens aanpassen, uw communicatievoorkeuren aanpassen
- Via “Mijn Contracten”: Beschikt u over een overzicht van de verschillende contracten, kan u uw voorschotten bekijken, een nieuw contract opstarten en een contract stopzetten.
- Via “Mijn Verbruik’: Kan u de meterstanden van de afgelopen jaren bekijken, uw verbruik bekijken en vergelijken met het afgelopen jaar en met het verbruik van een gelijkaardig gezin.
- Via “Mijn Facturatie”: Kan u uw openstaand saldo bekijken, een overzicht van uw facturen en betalingen raadplegen, uw facturatiegegevens aanpassen en een domiciliëring aanvragen.
Ontving u een onverwacht hoge drinkwaterfactuur? Vraag dan op tijd betalingsuitstel of een afbetalingsplan aan via dit formulier.
Of neem contact op met de energiecel van het OCMW via energiecel@ocmw.antwerpen.be of 03 298 13 40.
Aansluitende vraag
De vervanging van de watermeter is kosteloos. Water-link doet deze investering omdat we dankzij de nieuwe meters efficiënter kunnen werken en kosten kunnen besparen. Na uw toestemming, kan de meterstand vanop afstand worden krijgt water-link een beter zicht op het totale waterverbruik in het werkingsgebied. Hierdoor kunnen we het leidingnetwerk optimaliseren en lekverliezen terugdringen.
Ook hieraan verandert niets. De werkwijze blijft dezelfde als vroeger.
Uw digitale watermeter stelt een constant verbruik vast in uw binneninstallatie gedurende de laatste 24 uur. Tenzij u de laatste 24 uur effectief constant water heeft verbruikt, wijst dit mogelijk op een lek.
Wat kan u doen?
- Ga eerst na of u ergens water hoort of ziet lopen in uw binneninstallatie (bijv. toilet, leidingen,…)
- Bij een groot lek of breuk, sluit de stopkraan af
- Contacteer een specialist om te onderzoeken waar het lek zich voordoet in uw binneninstallatie zodat het kan opgelost worden.
Uw digitale watermeter stelde vast dat u het laatste half uur continu meer dan 650 liter/uur verbruikte. En dat is niet normaal. Hebt u daarvoor geen verklaring (zoals een zwembad dat werd gevuld)? Dan is de kans groot dat u met een breuk in uw leiding zit.
Wat kan u doen?
- Kijk eerst na of u ergens water hoort of ziet lopen in uw binneninstallatie. Bijvoorbeeld bij het toilet of aan de leidingen.
- Is de breuk groot? Draai dan de stopkraan dicht.
- Neem een loodgieter of andere specialist onder de arm om de breuk in uw binneninstallatie te onderzoeken en te dichten.
Uw digitale watermeter stelde vast dat het water terugstroomt vanaf uw binneninstallatie. Dat betekent dat uw terugslagklep niet of slecht werkt.
Contacteerde u water-link nog niet? Bel dan zo snel mogelijk naar onze permanentiedienst op 03/244.05.44. Ze zijn op alle dagen van de week en de klok rond bereikbaar.
Onze leveringsvoorwaarden zitten vervat in het algemene en bijzondere waterverkoopreglement.
Algemeen waterverkoopreglement
De Vlaamse drinkwatermaatschappijen volgen sinds 1 juli 2011 het algemene waterverkoopreglement dat werd opgesteld in samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij.
Dit reglement bepaalt de regels voor:
- levering van leidingwater
- sanering van afvalwater
- afvoer van regenwater
- aanrekening van de kosten
Bijzonder waterverkoopreglement
Elk drinkwaterbedrijf vult het algemene waterverkoopreglement aan met een bijzonder waterverkoopreglement met specifieke bepalingen.
Indien u over een digitale meter beschikt, en u heeft toestemming gegeven om deze te activeren, worden de volgende gegevens bijgehouden: meterstanden, meldingen van abnormaliteiten die zich voordoen aan de meter of binneninstallatie zoals abnormaal hoog verbruik, continu verbruik, vorstmelding, terugstroom of lucht in de meter en gegevens omtrent de communicatiestatus van uw meter.
Lees er meer over in de privacy-verklaring omtrent digitale meters.
Bovenaan het scherm ziet u het serienummer van uw digitale watermeter (paars). Daaronder zijn er twee schermen. In het meest linkse (rood) ziet u een pijltje als u op dat moment water aan het verbruiken bent. In het grote scherm (geel) ziet u de meterstand. De grote cijfers geven het verbruik sinds de plaatsing aan in kubieke meters (1.000 liter), de kleine cijfers geven het resterende verbruik aan in liters. Onder de meterstand (groen) kunnen er meldingen zichtbaar zijn zoals LEAK, BURST, ...De meldingen die kunnen wijzen op een lek of breuk kan u terugvinden op uw portaal. Ze kunnen erop duiden dat er een probleem is. |
![]()
|

Wij zullen u contacteren met de vraag om een afspraak te maken voor de vervanging van uw watermeter. De plaatsing duurt maar 20 minuten, want de nieuwe digitale watermeter is net zo groot als de oude. Ondertussen onderbreken wij eventjes de levering van uw water. Zorg ervoor dat u uw vaatwasser en wasmachine tijdens de installatie niet gebruikt en sluit alle kranen. Zorg ervoor dat onze installateur gemakkelijk bij de watermeter kan. Tijdens de vervanging heeft u geen water. Gelieve na de vervanging 5 minuten te spoelen met koud water.
Bekijk ook even dit filmpje zo bent u helemaal voorbereid op wat er gaat komen.
Na het geven van uw toestemming, kan u gebruik maken van de volgende voordelen:
-
Meer comfort : U hoeft zelf geen meterstanden meer door te geven. Dit gebeurt automatisch. ER hoeft dus ook niemand meer langs te komen voor een meteropname.
- Meer inzicht in uw waterverbruik: U kan uw waterverbruik opvolgen via het webportaal voor digitale watermeters. Zo krijgt u meer controle over uw waterverbruik én uw waterfactuur. In een proefproject met 1000 Antwerpse gebruikers, bleek dat 62% meer inzicht had in zijn verbruik en 18% er zelfs in geslaagd was om zuiniger met zijn verbruik om te springen, dankzij de nieuwe meter.
- Waterschade beperken: U kan online afwijkingen zoals abnormaal hoog verbruik opvolgen. Daardoor beperkt u sneller de schade bij een eventuele lek of breuk en voorkomt u onaangename verrassingen op uw eindfactuur.
Zowel de vervanging door een digitale watermeter als de toestemming van bovenstaande voordelen kosten u niets.
Uw verbruiksdata zijn persoonsgegevens. Daarom heeft alleen u én een aantal werknemers van water-link hier toegang toe. Water-link zal uw gegevens nooit voor commerciële doeleinden doorgeven of doorverkopen aan derde partijen voor gebruik voor eigen doeleinden.
De digitale watermeter is voor alle gezinnen en bedrijven in het werkingsgebied van water-link. De vervanging van de huidige watermeters duurt 3 jaar. U zal tijdig gecontacteerd worden om een afspraak voor plaatsing vast te leggen. U hoeft daarvoor dus niets te doen. Vanaf november 2018 installeren we ook standaard een digitale watermeter bij alle nieuwe aansluitingen.
Tot en met 31 december 2018 contacteer je hiervoor water-link. Vanaf 1 januari 2019 kan je hiervoor terecht bij Pidpa.
![]()
|
De digitale watermeter wordt geplaatst door een installateur van water-link of een installateur die werkt in onze opdracht. Vraag de installateur gerust naar het legitimatiebewijs dat hij altijd bij zich heeft. Daarop staan zijn naam, het logo en de naam van water-link. Ook onderaannemers hebben altijd een legitimatiebewijs van water-link bij. |
Spijtig genoeg is dat niet mogelijk. Bij je welkomstbrief vind je een formulier om bij Pidpa een nieuwe domiciliëring aan te gaan. Bezorg dit formulier ondertekend terug en Pidpa doet de rest.
Wij berekenen uw tussentijdse en afrekeningsfacturen aan de hand van uw waterverbruik.
De waterleiding tot en met de watermeter is van water-link. De waterleiding daarachter is uw binneninstallatie. Daarvoor zijn wij niet aansprakelijk.
Is er een lek vóór de watermeter? Dan loopt het water weg voor het de watermeter bereikt, en wordt het dus niet geregistreerd. Een lek in de leidingen van water-link is dus niet zichtbaar in uw verbruik en op uw factuur.